Dizalica topline je stroj koji proizvodi toplinsku energiju za različite potrebe rezidencijalnih i kućanskih primjena (grijanje i topla sanitarna voda). Načelo njegova funkcioniranja slično je hladnjaku: toplina uzeta iz okruženja s niskom temperaturom prenosi se na drugi s višom temperaturom.

Također, dizalica topline uzima toplinu iz vanjskog hladnog ambijenta (zimi) kako bi je prenijela u drugi, topliji unutarnji ambijent i dodatno zagrijavala. Takav se postupak koristi toplinskom energijom (toplinom) koja je već prisutna u prirodi, stoga su dizalice topline generator topline koji radi sa slobodnom i obnovljivom energijom.
Štoviše, aktiviranje toplinskih pumpi u obrnutom ciklusu, omogućuje hlađenje unutarnjih prostora u ljetno vrijeme: s istim principom funkcioniranja, toplina se sada adsorbira iz zatvorenih i isporučuje vani.

Toplinske pumpe aktiviraju se električnom energijom kako bi se omogućio ciklus hlađenja, ali većina proizvedene energije „adsorbira se“ iz drugog izvora, izvana.

Takvu električnu energiju može opskrbiti fotonaponska instalacija, a u takvom slučaju proizvedena toplinska energija je potpuno besplatna.

Ušteda korištenjem toplinskih pumpi zaista je velika, s obzirom na mogućnost upotrebe mjerača napajanja sa smanjenom tarifom; u budućnosti, zbog smanjene dostupnosti prirodnih goriva i njihovih sve viših cijena, takve će uštede rasti još više.

Ova web stranica koristi kolačiće i traži vaše osobne podatke kako bi poboljšali vaše iskustvo pregledavanja.